Τέλος εποχής για τα λογιστικά βιβλία: Ερχεται «Big brother» με ηλεκτρονικά τιμολόγια

Παρελθόν θα αποτελούν το 2020 τα λογιστικά βιβλία για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δίνουν σήμερα το «πράσινο φως» ώστε οι ΔΟΥ να περάσουν στη ψηφιακή εποχή και στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι, σε ειδική συνέντευξη Τύπου, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η ειδική πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία έχει ήδη σχεδιαστεί και στο άμεσο διάστημα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές, ώστε να είναι πλήρως έτοιμο το 2020.
Ηλεκτρονικά βιβλία: Στα μέσα του φθινοπώρου «ανοίγει» η πλατφόρμα

Το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων προβλέπει ότι κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει ή θα λαμβάνει η επιχείρηση θα καταχωρείται άμεσα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (Taxisnet), αντικαθιστώντας τη… χαρτούρα. Στο ίδιο σύστημα – «Big brother» θα καταχωρίζονται και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης, έτσι ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να έχουν πλήρη εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία.

Στόχος της θέσπισης των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και της «μάστιγας» των εικονικών τιμολογίων. Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν το μεσημέρι από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εκτιμάται ότι θα δοθεί και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα. Το πιθανότερο σενάριο είναι η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στον Οκτώβριο και από τους πρώτους μήνες του 2020 να καταργηθούν οριστικά τα έντυπα λογιστικά βιβλία.

Πηγή: iefimerida.gr – iefimerida